Administratie: planuri clare (Gantt charts) inseamna transparenta

Oare multa lume a bagat in seama ce a spus ieri un …ministru (nou)?!

să fie publicate diagrame Gantt care să arate evoluția lucrărilor la proiectele în derulare

Cu siguranta ca PSDistu’ a scapat porumbelul doar ca sa arate mai destept decat USRistu’ care …ar fi trebuit sa bage aceste diagrame obligatorii de pe vremea lui, ca doar are background “solid” de “mare programator si ITist” si nu doar de ONGist care suge bani fara sa aiba vreun plan si status clar (apropo, pe site-ul lor, de “monitorizare infrastructura”, nu au topic dedicat pentru Pasajul Berceni, si nici pentru Pasajul Oltenitei, dar au pentru o …pasarela).

Ce sunt alea diagrame Gantt?

What is a Gantt Chart? Gantt Chart Software, Information, and History
Par complicate?
Poate la prima vedere si doar pt. puturosi.

Aceste diagrame sunt o forma utila de a documenta si vedea evolutia unui proiect, a unor activitati independente una de cealalta sau care depind una de cealalta, caz in care se mai complica putin imaginea cu …niste spaghetti de sageti dar la fel de logice daca sunt citite de la stanga la dreapta.

De ce sunt utile astfel de picturi si texte?

In primul rand pentru ca sa stii cat naiba dureaza un proiect, cand poate incepe, cam pe cand este gata si sa poti sa decizi prioritati la un moment dat !?!

Exista o estimare initiala (vezi pagina 40), deci un plan initial, pe baza caruia se aloca resurse (gen bani, timp, oameni, materiale, utilaje etc.) si mai exista …planul real/actual. Daca aceeasi institutie a mai facut acelasi gen de proiect (sa spunem …un pod/pasaj suspendat) atunci a doua, a treia …a zecea oara cand mai faci un pod, planul initial se pupa 99% cu planul real, pt. ca poti prevedea riscuri si alte activitati pe care le-ai invatat in trecut.

Ei da, pare o activitate destul de minutioasa, ce necesita rabdare si precizie dar si o colaborare buna cu cei implicati in acel proiect (client, executant etc.), tocmai de aceea exista rolul de Manager de Proiect, sa se “joace” cu toate astea si sa faca clara evolutia (cu un program special dedicat sau chiar in Excel/Google Sheets), si nu doar sa fie un fel de “roza vanturilor” si sa piarda mai mult timp cu activitati politico-neconstructive gen “sa simta cum bate vantul“.

Cand se schimba capu’la clienți gen …un ministru/director, ala e cam chielea …cazut din pom. Habar n-are de ce proiecte sunt in derulare si care e statusul / situatia lor actuala. Asa ca are nevoie de “o imagine de ansamblu”, macar o lista de proiecte cu proiectia lor pe axa timpului.

Exact aceasta imagine o dau gantt chart-urile astea, fac mai clar

 • lista de activitati (din proiect) sau de proiecte (daca ne uitam la nivel de program) sau lista de programe (daca ne uitam …din satelit/”high level view”)
 • de cand au inceput fiecare, si cand se estimeaza ca se termina fiecare
 • cine este responsabil de fiecare activitate/proiect/program etc.
 • ceva comentarii la fiecare sa stie daca merge ca in plan sau ce probleme sunt

In felul asta acel Ministru/Secretar de stat/Director va sti pe ce naiba da banii si cam pe cand poate iesi la poze sa taie panglica, daca mai este cumva in functie si nu a venit altul. Iar daca s-a schimbat ministrul, in perioada “handover-ului”, sa existe un checklist obligatoriu care sa includa si aceste Gantt chart-uri (inclusiv actualizarea lor), si sa nu mai fuga panarama politruca de ministru cu “sticku'” sub brat, iar panarama politica urmatoare sa fie …cazut ca din pom, cu toata cu familia lui (politica) dar si cu toata țara care asteapta dupa o evolutie predictiva si sustinuta a acestor proiecte importante.

Tot in acest fel, un alt Ministru, va sti si el amaratu’ …cand nu o sa mai platim scump, ca sclavii, pe energie de import, si sa redevenim independenti energetic (cu panarame d-astea politice …niciodata).

Ce frumos ar fi daca la nivel de Guvern ar exista un astfel de site, in care fiecare Ministru sa actualizeze un astfel de Gantt Chart, cu proietele in derulare (unele secrete/”invizibile”, altele nu, dar toate acolo). Si sa nu mai vedem sedintele alea sterile in care “noul PrimM” vine si ii ia la “p..a” pe Ministri (noi si ei) in vazul publicului, ca sa arate cine e “bossu'”, la TV.

Fara astfel de planuri, se face ce au facut panaramele astea doua, PSDist si USRist

 • se balacaresc in public, cu cuvinte “destepte”
 • se oftica USRistu (“taur” zodie) ca a venit PSDistu (“sagetator” zodie)
 • “tauru” se crede destept nevoie mare, pe cand “sagetatorul” scuipa chestii negandite, asa sunt ei, asa e firea lor, oricata educatie ai baga in curul lor, amandoi raman asa, mai slefuiti pe la colturi dar la baza la fel de “nodurosi”
 • ei, si de aici incepe “show-ul” politic
 • fuge USRistu’ la consilieri sa scoata din maneca o “chestie desteapta” sa o scuipe in public
 • fuge PSDistu’ la consilieri sa poata scoate si el ceva “destept” sa dea bine pe ecran
 • iar noi …scuipam seminte pe ecran pe moacele lor de actori prosti si “ne radem” de ei
 • si uite asa ne trece ziua, fara proiecte, fara gantt charturi, fara control clar, fara viitor, dar …satisfacuti si veseli (chiar beti) toti (pe moment)

Credeti ca “tampitii” aia de ministri/secretari/directori chinezi nu au astfel de Gantt Chart-uri ca sa poata realiza proiecte magnifice in timp record, gen 11 km de autostrada subacvatica, in 4 ani ?!

Da, inclusiv aceste Gantt charturi pot fi prezentante cu date inutile! Precum sunt planurile panaramelor USListe de la Ilfov, gen Orizont 2020, imaginile cu planurile prezentante in articol pot fi vazute ca niste Gantt Chart-uri (de rahat, cu estimare la nivel de …an), dar pana si alea sunt doar planurile initiale (cu rol de angajament), planurile reale/curente (cu estimarea si evolutia la nivel de luna macar) nu exista, pentru ca …”e” prosti/hoti/panarame, iar in peste 10 ani nu au facut ce au promis, nimic (din 2011, pana in 2021/2022), abia se chinuie cu “modernizarea Centurii Ilfovului, DJ401 a b c d e si cate or mai fi”, modernizare ca nu insemna altceva decat “vopsire”, nu ne gandim la largire capacitate, strategie de urbanism durabila sau alte “nimicuri” d-astea, ci doar la bordureala/stalpi/becuri/panselute, sa iasa spaga si banu’ gros repede, sa dea bine la poze si atat.

Daca prezentau un Gantt chart, “de la inceput”, nu din 2012, ci din 2020 macar (cand a inceput efectiv “modernizarea” DJ401), am fi stiut de ce nu se lucreaza si au fost necesari 2 ani pt. 5 km de 5 randuri de borduri. Nici nu ne gandeam la 5 km, in 2 ani, de “autostrada subacvatica” ca la chinezi. Oare costurile, au fost similare?!

Sa nu mai zicem de USListii locali, care ar trebui sa puna cate un Gantt chart pentru

 • asfaltarile din comuna, cate o linie pentru fiecare strada
 • constructia/modernizarea de crese/gradinite/scoli
 • accesarea de fonduri europene
 • apa si canalizare
 • etc.

Da, planurile comunei, trebuie sa includa inclusiv planurile altora/judetului/tarii, care au impact in viata comunei, in fond nu traim “singuri pe Luna”, si nici nu sunt in stare sa se auto finanteze, fiind doar un simplu sat dormitor, cu de 4-5 ori mai multi locuitori decat in 2002, cu exact aceeasi infrastructura din anii comunisti, cu aceleasi apa si canal din fundul curtii ca in evul mediu, dar cu pretentii de “Rai Ceresc pentru bulă imobiliara”.

Parca am dori un astfel de Gantt chart pentru …pasajul peste centura! Ca sa nu il mai credem “pe cuvant” pe orice politruc care se pozeaza pe schele si tractoare, si daca se intampla “doamne fereste” ceva, sa il vedem cum dispare si apare altul. Este suficient sa ne uitam la acelasi plan, actualizat, niste motive, eventual explicate de vreun politruc (care si-a facut temele) si …da-i bataie inainte, oricare ar fi politrucu’ cu planul in mana si casca pe cap.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.