Civilizatie: gunoiul nostru si …centralele de apartament

Pentru ca gunoiul este un subiect la fel de important precum …cacatu’ in fundu’ curtii, poate chiar mai important (deoarece ne otraveste si panza freatica dar si aerul) a fost atins cu regularitate si aici pe site, vezi articolele de mai jos.

Dar, pentru ca sunt oameni care nu vad mai departe de varful nasului sau de avantajul imediat, sa incercam sa vizualizam ce pot sa aiba in comun gunoiul si …centralele de apartament (?!).

Ca sa nu ne jucam cu nerabdarea cititorilor le dam imediat “bombonica”

Ce ar fi daca ne-am incalzi cu …gunoi ?!si cu căcat!

Ar fi minunat sa avem niste centrale de apartament in care sa aruncam gunoiul si cacatul (uscat) si …sa avem apa calda “gratis”, sa ne spalam pe dinti cu ea. Mana sus cei care nu s-au oripilat!

Asta (clar) nu este posibil! Acum si multi zeci de ani de acum inainte. Dar, ce poate fi posibil? Pai sa o facem undeva departe de casele noastre si cat de cat protejat si mult mai bine decat este facut acum.

Am putea oare refolosi si imbunatati infrastructura centralizata de incalzire? Deci ne trebuie …

 • un sistem centralizat de incalzire? ….exista! (multumim bunicilor “comunisti” vizionari, cu adevarat)

Da, există doar acolo unde primarii de cacat nu l-au desfiintat, apropo, acesti primari incompetenti ar trebui fortati sa il reconstruiasca si sa il puna in functiune (cu bani europeni, eventual). Nu trebuie sa fie neaparat CET-uri de oras, ar putea fi transformate si statiile locale de cartier (prin care se distribuia/distribuie local agentul de la CETuri). Dar, cu cat apropii centralele de zona locuibila se reduc si optiunile de ardere, nu mai poti arde gunoaie intre blocuri, dar poti suplini local cu gaz sau geotermal (unde se poate).

 • o retea de distributie? exista!

Da, clar, nu mai exista acolo unde putorile de Primari si “Manageri” de CETuri nu au stiut sa acceseze fonduri ca sa mentina instalatiile, si doar au folosit ca porcii nesimtiti si indolenti ceva facut cu 40-50 de ani in urma, fiind in stare doar sa se planga de “greaua mostenire” precum toti politrucii incompetenti, si asta ca evident doar ca dupa ce si-au umplut buzunarele si familiile cu zeci de case si nu le-au mai mers “afacerile” căpușă. Si da, exista multe miliarde, inclusiv 1.2 miliarde euro PNRR, pe care ar trebui sa stie sa le acceseze si nu oprind apa calda si caldura la sarmanii pensionari (pensionari care le-au construit aceste sisteme centralizate si le-au dat in brate acestor jeguri). Evident ca aceste “defecte de retea veche” care au inceput sa se acutizeze de doi ani de zile …”nu au nici o legatura” cu faptul ca exact in aceasta perioada a aparut si oportunitatea banilor “gratis”. Pentru aceste jeguri umane este mai usor sa provoace rapid si “controlat” un dezastru umanitar ca sa astepte sa fie salvati de …Europa, decat sa planifice din timp.

 • o retea controlabila de sortare si colectare deseuri? …exista!

Da, există sau ar trebui sa existe, pt. ca oricum am depasit cu mult momentul in care jegurile de politruci incompetenti trebuiau sa o faca si pe asta, acum platim amenzi usturatoare catre Europa.

Iar aceste CETuri, sa fie imbunatatite si cu module de ars gunoiul, iar gropile de gunoi sa fie ultimul loc in care vor ajunge vreodata gunoaiele.

Iar daca reusim sa punem la punct acest sistem end2end controlabil de autoritati, si incredintat sub control strict (suna SF cand te gandesti ca ei pazesc si tot ei fura), am putea chiar sa fim platiti la greu ca sa importam oficial gunoi si sa ne incalzim cu el, precum reusesc suedezii, bai tampitilor de politruci inapti!

 • o perdea verde? …pe dracu’

Nu exista nici cei 20 si ceva de mp de verdeata pe cap de locuitori ce trebuie sa existe prin lege, si noi vrem ca jegurile astea de “arhitecti urbanisti” (mizerii spagare nenoricite) sa planteze …pomi gramada si rapid ?!!

Ati vazut comunistii ce padure au plantat in jurul reactorului de la Magurele?! Ok, nu faceti o padure chiar asa, dar comparabil sa faca si jegurile “de mediu” de acum ceva, in jurul unor astfel de incineratoare/gropi de gunoi! Sau pe ele, precum au facut danezii aia, pista de ski, pe incineratorul de gunoaie din mijlocul orasului.

Voi credeti ca padurea asta a crescut perfect rotund … spontan ?!
Nu bre, bunicii nostri au plantat-o, ca i-au pus comunistii, pt. ca era un plan gandit bine!
Iar padurea aceea era doar o mica liniuta, in acel mare plan nuclear.

Exact o astfel de padure trebuia sa existe in jurul fiecarei gropi de gunoi.

Avem si noi un munte in Berceni si de fapt e … o groapa de gunoi! Faceti-o verde, faceti un rahat …bici, nu stati si va uitati cum creste mizeria si va sugeti leafa nemeritata!

 • o retea de senzori in jurul poluatorilor? …pe dracu’

A se citi si acest articol, s-au spart bani / “cascaval” la greu de autoritati si ONGuri, si tot nu putem vedea clar cum se duce fumul sau mireasma levigatului de la groapa de gunoi peste ..plamanii nostri, noaptea. Parca inclusiv niste ONGistii locali au supt bani pentru un senzor performant (sa masoare gaze), dar, daca ne uitam pe site-uri nu (mai) vedem nici un senzor prin Berceni.

Acum bate vnatul, deci praf la greu (vezi PM), dar …nu pute (vezi gaze)

Ca sa vedem cand pute ca naiba de la groapa de gunoi, trebuie sa vedem gazele, PM/particulele sunt oricum mari si multe, in campurile agricole ilfovitene, unde daca iti lasi o zi masina afara, dimineata ti-o iei plina de nisip, de zici ca ti-ai uitat-o in Sahara!!

Fiecare jeg de “bula imobiliara ilfoviteana” ar trebui sa fie aparat de astfel de “perdele verzi”.

 • o Garda de Mediu care sa lucreze 24/7 !! …pe dracu’

Jegurile de la gropile de gunoi ard gunoi “controlat” sau elibereaza “controlat” gazul …noaptea, exact atunci senzorii ar trebui sa functioneze, iar “vasnicii luptatori” cu gazele care ne ard parul din nas, sa fuga pe teren, precum pompierii. Sa nu mai spunem de cisternele cu levigat varsat de criminali direct in natura.

Oameni precum acest …Berceanu’, ne trebuiau peste tot! Acest om isi da interesul si se lupta pentru o cauza. Sa speram ca si da rezultate si are si o forma gandita si nu doar face actiuni compulsive pt. imagine personala, pt. ca “asa functioneaza USRistii”. I-au prostit pe pionii/sagetile lor sa fie activi, “ca cainii”, iar ei, acolo sus, sunt …ca USListii.

Multi gandesc dupa sistemul …”n-ai pi cur, da’ vrei pi cap”, asa ca “mai bine” n-ai de niciunele.

Este si mai clar ca pana cand “expertii” si politrucienii nu gandesc si implementeaza rapid o alternativa la singura groapa de gunoi din Bucuresti si Ilfov, nu o putem inchide, brusc.

Da, o alternativa rapida ar putea fi …fabricile de ciment, din tara, unde gunoiul sa fie ars, dus cu trenurile, iar masinile de gunoi sa deverseze aceste gunoaie, direct in vagoanele specializate si nu in groapa de gunoi, pe care sa o putem inchide. In felul asta ar putea fi folosita si centura feroviara a capitalei, si niste bani la CFR, si alte rotite (re)pornite.

Lucru ce se intampla deja, dar nu pentru toti fraierii din Bucuresti si Ilfov sau din tara, ci pe bani mai multi, fabricile de ciment ard gunoaie “de import” (si mai ales deseuri periculoase). Asfel ca, daca s-ar baga o cota obligatorie de ardere deseu menajer local/romanesc, nu ar mai avea timp de …arderi ilegale.

 • o strategie clara cu legi simple si clare? …pe dracu’

Nu exista nici un fel de consens politic, si nu va exista niciodata, atata vreme cat jegurile de politruci sunt in spatele afacerilor cu gunoi, apa si căcat, ca sunt politicieni in control nu este rau, dar din pacate acei neamuri de “politicieni” sunt doar niste mafioti ordinari. Pana nu se va da mana libera unor structuri centralizate si independente politic, sa planifice, implementeze si controleze, toate acestea NU se vor intampla, decat cu țârâita si dupa un lung “consens politic” pentru fiecare pârț de “efort” tras.

Si da, va fi zero realizari notabile, chiar daca au 1.2 miliarde de euro (prin PNRR cel putin) prin care sa faca naiba ceva ca pana in 2026 sa nu mai creasca gropile de gunoi!!

Observati cat de greu se screm acesti “temerari strategi” ca să se bese un rahat de lege care ar fi clar in directia buna, si anume sa interzica centralele de apartament, pt. blocuri si orice locuinte colective!! Dar si sa gandeasca alternative si facilitati si conexiuni cu alte legi ce reglementeaza o urbanizare si dezvoltare mai sustenabila.

Ei da, sa includa si aceste “locuinte colective” ar insemna ca ii loveste si pe “nababii imobiliari” de cacat (mai ales din Ilfov, unde ar fi teren agricol gramada dar ei inghesuie cat pot de mult, cu minime investitii) care fac duplexuri, triplexuri sau alte miniblocuri de doua-trei etaje ca sa vanda apartamente de 1-2-3 camere in astfel de …găselnite, cu un rahat de gazon de 50mp, sub care este fosa “septica” subdimensionata, mai ales ca este “share”-uita de vreo doua astfel de triplexuri (cel putin) sa nu mai zicem de canalizare/apa/drumuri comunale largi/trotuare/retea de drumuri judetene bine gandite etc.

Si daca reglementeaza aceasta incalzire centralizata la nivel de blocuri/locuinte colective, ar trebui sa prevada TOATE instalatiile care pot fi centralizate si astfel manage-uite mai eficient. Adica,

 • pe langa rahatul care merge la canalul centralizat,
 • si caldura care vine de la centrala centralizata (la nivel de bloc, cartier, oras)
 • sa fie si gunoiul care sa plece sortat gata cumva de pe etaj
 • si aerul conditionat, care sa nu mai distruga fatada cladirilor ci sa fie tot centralizat
  • si da, asta presupune un amarat de ventiloconvector cu 4 cai, in loc de clasicul calorifer
  • ati auzit spagarilor?
   • 3-4 ventilo-convectoare pe apartament + ceva distribuitor de apartament + un singur “ceas” (pe apartament)
   • in loc de 3-4 calorifere simple si o centrala? sau 3-4 ceasuri pe calorifere comuniste?
   • nu va mai “iese” ca inainte? s-ar putea zice ca tot “iese”, chiar mai bine

Credeti ca au inventat comunistii cumva roata centralizata? Nu bre, tot “imperialistii” au gandit toate astea, in perioade de saracie, dar comunistii (fata de leprele noastre de pana acum), in goana lor de a fi “macar ca ei” la realizari “ioropene”, au copiat ce trebuie si implementat daca nu la fel, macar mai bine si mai mare. Din pacate, intretinerea a fost problematica, si atunci, ca si acum, pozitiile cheie fiind date pe sistem PCR (pile, cunostinte, relatii) unor incapabili. Dar, acum nu mai exista nici macar acel tavalug al “avantului patriotic si muncitoresc” cu care se putea contrui rapid si bine, fiind inlocuit cu un “avant hoțesc, de prosteala si acumulare putere, rapid” in care orice efort de constructie rapid si bine este pus in umbra de propriile interese de grupuri mici si distructive.

Revenim la ce a spus copchilu’ lu’ Ceasca, ca “voi nu veti fi in stare sa vopsiti ce au construit comunistii” !! Avea dreptate, clar, dar nu pentru ca era el vreun vizionar, ci pentru ca construitul de noi chestii este o treaba (grea, dar placuta si rapida), pe cand intretinerea acelor lucruri (fie ele si noi) este o treaba mult mai grea si neplacuta (daca este facuta cum trebuie iar sistemele sunt complexe). Si nu ne referim aici la pretentiile unor retarzi de genul, pai de ce ai consturit ceva nou daca mai trebuie luat la pila?! Nu bre, construiesti ceva util, si il intretii in parametri, vezi pe termen mediu si viitor ce pilă ii mai trebuie, cum minimizezi costuri, cum imbunataesti sistemul, cum sugi bani europeni (din timp) etc. dar, cand esti pus acolo politic, doar ca sa sugi zeamă si sa-ti mearga leafa, te doare’n marele tau cur de putoare politică retarda incapabilă, pt. ca singurul tau mod de arata ca iti trebuie bani va fi sa …generezi o situatie critica (gen lasi batranii in frig, sa strige media, sa iti justifice …costurile), ca la altceva mintea ta (de neam de politruc) nu te duce.

Blestemati fiti voi politrucilor mizerabili, ca ne faceti sa ne uitam cu jind la realizarile …comunistilor, in loc sa ne uitam cu admiratie la cei pe care trebuie acum sa ii stimam si sa-i votam cu drag!!!

Ati vazut ca (pana acum) doar Sectorul 4 nu este afectat cu problemele de caldura si apa calda? Poate pentru ca CET Progresul este cel mai recent CET construit (1987 !!).

Cei care vor sa distruga (chiar si prin ignoranta, dezinteres, prostie si lene ordinara) aceste sisteme centralizate ar trebui …bagati la pârnaie instant!

Ce au facut putorile astea in ultimi peste 35 de ani !? Au consumat doar ca niste capuse ordinare ! Si nici macar nu au fost in stare sa foloseasca CETurile astea cum le-a fost dat de parintii si bunicii lor, sa nu mai vorbim de mentenanta, upgrade, inovatie etc. ca ni se face si mai mare greata de jegurile astea ordinare de politruci ratati !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.