Ucraina: o chesti(un)e prea mare?

Daca stam relaxati si ne uitam la o harta a Europei continentala, observam ca Ucraina e cam ditamai țăroaia.

Ce tare ar fi ca UE sa se termine la …muntii Urali (peste 50-500 de ani?)

Ucraina si Moldova ar fi mai mare decat fiecare val de țări care au intrat in UE, dupa 1989; deci este o mare greutate pt. toata Uniunea Europeana.

Plus ca au o mare problema cu regiunile pro Rusia, care nici nu prea vor sa intre in UE.

Deci, cinic vorbind, acest razboi (evident din 2014) ii ajută sa scape de pro rusi, din pacate (pt. ei) cu tot cu o bucata din țară, ca doar nu poti sa ii trimiti in Rusia.

Daca ar fi acceptat un referendum si sa fie “independenti” Luhansk, Donesk si Zaporizhzhya, poate ca nu ar mai fi fost tot acest exod uman (1.5 milioane spre UE, in 10 zile) si nici vieti si agoniseli de o viata distruse de razboi.

De ~20 de ani, de la Revolutia Portocalie, directia era clara, spre Uniunea Europeana, doar ca “detaliile” ii opreau. Detaliile care deranjau marea putere vecina ….Rusia

 • nu doresc suprematia altora la Marea Neagra
 • nu vor NATO in coasta lor, pe o asa mare si lunga granita (macar niste state buffer/marioneta sa fie intre)
 • si, Ucraina are forma si situatia asta datorita URSS (macar sa fi stat si ei cumintei/lowprofile Ucrainienii in ultima perioada, ar …nu a fost cazul)

Daca ne uitam in zona Basarabia/Bugeac, cei care au luat acea regiune de la Romania au populat-o cu ….rusi (nu cu ucrainieni), deci URSS le-au dat-o Ucrainei (indirect), de la Romania.

Deci, ca sa fie “fair”, se muta rusii din stanga ….nitel mai la dreapta (daca nu vor in UE) si se da “independenta” celor din “dreapta”/Est.

Cam asta era Ucraina&Belarus, prin 1600, parte din uniunea Polono-Lituaniana.

Nu aveau (nici ei) iesire la Marea Neagra.

Sa nu uitam ca Moldova si Tara Romaneasca erau facute (cateva sute de ani) ping-pong/”poștă” intre Turci si Rusi, aveau vreo 5 domnitori pe an, pt. ca isi tot taiau gâții unu’ altuia pe cate un saculet de galbeni, ba de la Rusi, ba de la Turci, ba de la Austro-Ungari …precum se distrau aia si ne destabilizau Principatele.

Cand Romania cea dodoloață se forma (1918) si armata romana agăța opinca in varful parlamentului Ungariei, Ucraina era …franjuri, “Republica Populară a Ucrainei Occidentale”, “Republica Populară/Națională Ucraineană”, care au fost ciopartite de Polonia (1919) si apoi luate cu totul de URSS (1920).

Si, una din ele, arata, provizoriu, prin 1919, cam asa

Vedeti cata iesire la Marea Neagra aveau in 1919, dr acum (mult mai mult)??
Noi cata aveam in 1919, dar acum (mult mai putin)?

Ce s-a intamplat dupa ce au luat-o URSS si i-au tot alipit regiuni se stie.

Concluzie personala, dupa parcurgerea celor de mai sus, daca vrei sa te dezlipesti de cei care te-au ajutat sa fii asa de mare ….dai si tu ceva boss, macar pentru etnicii rusi (care vor sa suga la țâța “țarului”).

In timpul URSS, considerand pozitionarea Ucrainei mai spre Europa/Occident, au bagat (URSS + statele satelit) tehnologie si bani la greu in Ucraina

 • sa nu uitam ca Romania a fost fraierita de 1 miliard de dolari la Krivoi Rog (cam 10 miliarde dolari, considerand inflatia)
 • sa nu uitam ca, inainte de 1989, majoritatea Romaniei manca …margarina canceroasa, pentru ca Romania trebuia sa exporte untul la …URSS
 • sa nu uitam ca dupa destramarea URSS, Ucraina ramasese …a treia putere nucleara din lume (?!?!) pana in 1994 cand au acceptat sa predea armele atomice la rusi, (Belarus si Kazahstan o facusera de trei ani deja)
 • considerand aceasta “pierdere” de putere este cumva “normal” sa se fi gandit Ucraina sa reinvie ca forta nucleara? Sub forma unui „program nuclear pașnic”, in fond au toata tehnologia si know-how-ul in tara lor, date de catre URSS si mai nou de altii, au industria extractiva si de procesare uraniu, au industrie metalurgica, au industrie puternica de armament, au independenta energetica (nucleara); noi …nu le mai avem
 • Ucraina are 15 reactoare nucleare, pe cand in amarata de Romania …avem doar doua (din care unu’ v-a pica in 2024, vai de curu’ nostru) !?!?
 • Romania vindea arme de 1-2 miliarde de dolari …inainte de 1990, acum vindem de maxim 140 milioane, in anii buni, pentru ca ne-au luat toata piata / fața Ucraina, Bulgaria si Serbia (!?!)
 • Ucraina (cu Rusia) erau “grînarul lumii” (30% din productia mondiala de cereale!!!), Romania …”granarul Europei” inainte de 1989, acum ce face ?!!? …noi importam cereale/faina, pt. ca mizeriile de jeguri umane, vand terenurile agricole la suprapret de bulă imobiliara

Dupa cum vedem, Ucraina au beneficiat de pe urma URSS, acum urmau/urmeaza sa beneficize de pe urma UE, dar, precum vedem si in UE, nu prea sunt țări mai mari decat Germania/Franta, daca vine Ucraina, in forma curenta, le cam “ia fața”, si daca vin inclusiv cu fițe nationaliste de cateva ori mai mari decat cele ale Poloniei si Ungariei …ne cam imaginam ce nebunie va fi, daca/cand or sa intre si ei in UE. Dar, pana atunci, macar in NATO sa intre, apoi sa intre in UE, si sa isi inchida …minele, centralele pe carbuni, centralele atomice, industria “neperformanta”, agricultura etc.

Asa ca, acest razboi, le mai taie din nasul luat la purtare. Din pacate, deoarece s-au tinut asa de bine, razboiul este cu victime printre civili si daune imense (orase distruse, refugiati etc).

Ce zic refugiatii ucrainieni care vin la noi in ultimele zile? …”credeam ca se termina rapid, dar s-a facut razboiul mult mai urat“, deci populatia se astepta ca sa intre rusii, sa ia ce ar fi vorbit in prealabil cu ucrainienii si sa …mearga treaba bine pentru populatie, catre UE, dar, se pare ca abia acum incearca sa negocieze serios, iar deschiderea lui Zelenski din Decembrie 2021, pt. un posibil referendum in Crimea si Donbass, ar fi venit prea tarziu si insuficient.

Ce face Romania, acum, repede?!

 • lucram in al 100-lea ceas la acea independenta energetica ?!
  • si nu doar pt. consum casnic, ci si pentru o industrie performanta (aluminiu, ingrasaminte etc.)
 • bagam pentru 2022/rapid si noi un program in draci/”draconic” …Cereala de Aur ?!
  • si nu doar ca sa sifonam bani, ci ca sa fim o forta la export (mai ales ca acum 30% in productia mondiala este compromisa) !!
 • bagam si noi serios productie (si cercetare) de semiconductoare si baterii ?!
  • un exemplu, Microlectronica SA producea procesoare si memorii !!! acum …”Linie completă de asamblare LED
 • bagam si noi niste lansatoare si rachete performante (toate mobile), si (de ce nu) un sistem gen Iron Dome-ul fratilor istraelieni?
  • asta ar trebui sa asigure ca nu ne distrug rusii toate aeroporturile si radarele (fixe), intr-o singura zi, precum au facut-o in Ucraina

Băăăăh jeguri tradatoare si impotente, cum dracu se putea sa aiba …ouă/potență si voință Romania inainte de 1989, iar acum ne vindem praful de pe talpi, unul altuia, la suprapret, ca apoi sa aruncam acei bani afara din țară pe te miri ce jucarie/pofte, indatorandu-ne de la zi la zi!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.