Dezvoltare: Decreteii si Bula …imobiliara

Am tot invocat, in “scrierile” anterioare, ideile din acest articol, precum ca, pana in 2050

  • Romania scade la 15.5 mil locuitori
  • Bucuresti va scadea cu 23% din locuitori
  • Ilfov va creste cu …42% de locuitori (nu votanti!)

Asta ar insemna ca regiunea Bucuresti-Ilfov tot va creste ca si populatie, adica, se prognozeaza o continua crestere economica in aceasta zona, in detrimentul altor zone din Romania.

Ignoram faptul ca poate fi pur un “flame”, ca sa mai dea un imbold unor fraieri sa intre in fibrilatii si sa cumpere imobiliare in Ilfov, undeva in fundul campurilor neprimitoare, pe vreo cativa kilometri de drumuri prafuite si fara nici un plan urbanistic bine gandit si dimensionat.

Din pacate, in lipsa unei dezvoltari normale la cap (nu musai “intensiv planificata”, dar macar …”partial strategica”), ajungem sa ne inghesuim in zone care acum sunt in dezvoltare economic (gen Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi), dar se dezvolta urbanistic haotic (fara scoli, fara zone verzi, fara parcari, fara drumuri cu capacitate potrivita, fara mijloace de transport in comun etc.), si se depopuleaza alte zone ale tarii, dezvoltate dupa planuri urbanistice facute cu cap (dinainte de 1989).

Acum se zice ca suntem cu 4-5 milioane mai putini decat in 1989 (morti, plecati, putini nascuti etc.), dar, culmea, suntem din ce in ce mai inghesuiti in cateva orase comuniste, iar majoritatea celor din forta de munca fiind “decretei” si doar cativa nascuti intre 1990 – 2000.

Stiti daca cumva exista vreun oras in Romania in care sa se fi facut vreun bulevard nou pe un alt amplasament decat ala lasat si planificat dinainte de 1989 ?

Chiar si largirea soselei Berceni, avea spatiu prevazut (de planificarea comunista) de cel putin 3 benzi pe sens si trotuare, iar ei abia au marit-o la 2 benzi pe sens, dupa aproape 30 de ani, si i-au mai si luat o banda cu statia de metrou pus “in drum”.

Deci, in Bucuresti si Ilfov, inca traim pe planificarea si urbanizarea planificata comunista, gandita pentru …decretei.

In Berceni, de 6 ani s-au dublat casele si locuitorii, cei de la Ilfov ce au facut? “Au dat o bidinea” doar, in 2 ani lungi si grei, facand vechiul DJ401 mai frumusel (cu imprumuturi scumpe), dar nu au rezolvat nici o problema de trafic, a ramas acelasi drum pe care circulau tractoarele, combinele si camioanele Sectorului Agricol Ilfov, cu toate ca acum suntem la 30 de ani de atunci si traim in Sectorul …Imobiliar Ilfov.

Deci, “strategiile” lor sunt inca in urma cu 30-40 de ani. Ei doar arunca banii pe borduri, stalpi, culori, becuri si panselute.

Puteau face (din timp) o alternativa la DJ401, macar intre Berceni si Vidra, pe care atunci cand or sa o faca (eventual, peste 4-5-10 ani), va fi subdimensionata din start pentru ca atunci o sa fim dublu fata de acum. Iar aceasta alternativa ar rezolva doar o parte din aglomeratie, mai ramane jumatatea mai mare a comunei (cea spre Popesti – Leordeni, dintre DJ401 si canal), aia cum or sa ajunga decent si rapid la Centura, la DJ401 sau la aceasta alternativa dintre Berceni si Vidra? Le face Ilfovul si lor un “bulevard bordurat la canal”?

Ziceam mai sus de decretei, aia nascuti incepand cu 1966-1968, pana in 1990.

Ne putem intreba, oare unde se vor duce decreteii astia, peste 10-15 de ani, cand or sa inceapa sa iasa la pensie? Ce zic “academicienii” de la INS, care au orbul gainii si nu stiu sa “estimeze” cati locuitori sunt in Berceni, nici macar daca ii pocnesti peste ochi cu listele de platitori de taxe?

Nu cred ca se va depopula zona asta, multi dintre decreteii pensionari or sa ramana aici, chiar si pensionari fiind (poate nu in case gen P+2), dar multi altii or sa plece inspre radacinile lor, lasand loc noilor generatii, generatii care sunt cam la jumatate ca numar (si nu vor putea mentine fondurile de pensii pentru decretei); deci, in 10 ani, nu pare ca o sa mai fie acelasi ritm de crestere imobiliar in Bucuresti – Ilfov, si nici aceeasi forta de munca, care sa “decarteze” preturi de bula imobiliara.

Tocmai de aceea am putea spune ca suntem intr-o bula imobiliara a decreteilor, iar cand banii acestora or sa dispara, raman campurile cu case goale (gen statiunea aia turceasca, falimentara la jumatatea drumului).

Cu toate ca in 10 ani nu or sa mai fie premisele aceluiasi ritm de “dezvoltare”/specula imobiliara sa speram ca panaramele politruciste or sa continue sa caute si implementeze solutii care sa rezolve marile probleme curente de trafic, civilizatie si lipsa urbanizarii durabila, probleme care in fiecare an, din urmatorii 10 ani, or sa fie si mai urate.

castele turcia
Cam asa ar arata Berceni, daca am fi fost in Turcia.

Ca si concluzie, se pare ca in urmatorii 10-15 ani (~2035) bula imobiliara si cererea curenta or sa fi o istorie, asa ca …cum naiba au vazut ei mare crestere pana in 2050 (mai ales in Ilfovul asta subdezvoltat) !?

Si de ce, in 2040-2050, “hoardele de investitori” ar popula Ilfovul acesta haotic si tembel “dezvoltat” si sa nu ocupe locurile de 23% ramase libere in Bucurestiul care in mare masura a fost gandit inainte de 1989 si are tot ce trebuie mult mai bine gandit decat Sectorul Imobiliar Ilfov !?

Sau ne gandim ca la un cutremur or sa cada exact blocurile comuniste (facute de antreprize de constructii specializate, cu bani nelimitati) si or sa ramana in picioare exact blocurile si “triplexurile” facute cu “simt de raspundere” (de cate un …fotbalist cu bani multi, sau vreun mafiot camatar care vindea droguri in urma cu cativa ani, sau vreun “bastinas” ajuns samsar de imobiliare, care se uita cum sa injumatateasca fiecare fir de fier din stalpii planului casei/blocului) ?!

Iar daca ne uitam la INSS, observam ca ei au proiectii si mai sumbre, o sa fim 15 milioane in 2050 si 13.7 milioane in 2060, in aia 10 ani …se duc dracu decreteii (morti de foame, ca nu au cine sa le plateasca pensiile, daca au ajuns cumva la 80-85 de ani).

Dar, considerand ca panaramele de statisticieni inca contorizeaza 7000 de locuitori in Berceni, cand de fapt sunt deja dublu (!), iar in studiile lor Ilfovul pare ca va creste cu peste 40% ar insemna ca la un moment dat or sa faca cumva o numaratoare sa vada cati oameni locuiesc efectiv in Ilfov, astfel ca or sa fie “uimiti” ca …in 2025 s-au atins deja estimarile facute pentru 2050, iar cresterile nu or sa mai fie asa mari, si bula se va sparge.

De curiozitate, cam cati decretei se nasteau anual inainte de 1990?

Se vede cu ochiul liber …dublu (in medie, la mia de locuitori), fata de anii dupa 1990.

1967-1990: intre 500 – 400 mii de nou nascuti anual

  • rezulta cam: 10 milioane de decretei ?! (450 mii x 24 ani)

1991-2021: intre 250 – 200 miii de nou nascuti anual

  • ignoram ca de prin 2017 s-au nascut sub 200 mii copii anual
  • rezulta cam: 4.7 milioane … (225 mii x 21 ani)

Asa ca rezolvati acum, cand inca sunt injectati banii astia de PNRR, problemele de trafic si “urbanizare” tembel facute. Dar, din pacate …PNListii sunt tot niste PSDisti si invers.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.