Civilizatie: “curtea mea, fac ce vreau”!

noisy neighbor

 

NU toti stim ca, in casa/curtea ta, “proprie si personala”, NU ai voie sa faci ORICE vrei.

Cine zice? pai, Constitutia!

 • art. 44 alin. 1 din Constituția României dreptul de proprietate nu este unul absolut, conținutul și limitele acestor drepturi fiind stabilite de lege.
  • (7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

Si cam ce inseamna,, ca nu poti face orice “la tine in batatura”:

 • nu ai voie sa construiesti unde si cum te taie capul, ci doar cu Autorizatie si in anumite limite
 • nu ai voie sa urli si sa faci galagie cu scule sau altceva, intre anumite ore (22,00-8,00 şi 13,00-14,00)
 • nu ai voie sa deversi in curte orice reziduuri si sa poluezi panza freatica
 • etc.

Iar daca nu respecti asta, cei ce se simt deranjati ca NU RESPECTI LEGEA

 • pt. galagie: te pot reclama la 112, la Politie
 • pt. ca deversi mizerii in panza freatica: la vreo Garda de Mediu
 • pt. ca iti faci cotete din beton: la Primarie

 

De putut oricine poate, dar …suporta consecintele, pe persoana fizica, proprie si personala, care este!! 🙂

 

 

3 comments

 1. Salut, ai ratat 2 articole din legea 61/1991:

  25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

  Cele doua articole indica faptul ca nu doar intre intre anumite ore trebuie sa te abtii de la tulburarea linistii locuitorilor. Problema cred ca e de fapt lumea pune boxele in curte si da drumul la animalul din el. Karaoke aso… Nu ma deranjeaza daca ar face asta in casa, cu geamurile inchise. 🙂

  Like

  • Iti garantez ca te-ar deranja, daca terasa in care ar da 1000W la maxim, cu “usile si geamurile inchise”, ar fi chiar sub geamul dormitorului copilului/copiilor tai. Usile si geamurile inchise garanteaza ca nu e deranjat tot cartierul dar vecinii oricum sunt deranjati de “animalul din el” (sau ea), cum bine zici. Despre cele 36 de fapte / contraventii din articolul 2 al acelei legi …nu am exagerat cu detaliile, doar am adus la cunostinta un minim de decenta.

   Like

 2. si eu am o problema cu galagia, de cand sa mutat destul de aproape de casa mea (pana in 60 metri distanta) un tanar, mare manelist.

  omu’ nu poate asculta muzica care ii place, decat cu boxele scoase in curte si date la maxim. nu cred ca are mai mult de 500wati per total, dar sunt foarte deranjante.

  NU m-am dus la el sa ii spun eu ce sa faca in curtea lui dar ca si remediu, i-am servit si eu muzica… concerte simfonice, muzica rock, anumite arii din opere, etc,

  la inceput, avand mai putini watti decat el nu l-am afectat prea tare, asa ca am renuntat la muzica standard, inlociund difuzoarele cu 2 portavoci, una de 30watti si una de 60 watti, plus 2 aparate de emisie cu ultrasunete cu frecventa reglabila amplificate la 50 watti. cand incepe galagia la el, incepe si la mine…. tace la el, tace si la mine.  acum e fiert, dar a oprit muzica.

  pe viitor chiar daca vine cu 1000 de watti, ultrasunetele care trec fara probleme peste/prin watti lui, il vor linisti rapid. 

  p.s. frica e ca o boala cand te loveste te si pune jos.  ideea e ca nu poti sta cu frica ca se razbuna sau il vei avea de dusman. oricum oameni de genul asta nu au respect, rusine, sau bun simt si nu le pasa de ceilalti.

  politia mi-a spus ca nu are ca sa ii faca daca nu incalca orele de liniste.  deci…

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.