Educatie: o fi negru, o fi’n negru?

Bai baieti, daca voi ascultati aceasta bucata de dialog, ce auzi?

Incercati sa nu vi se ridice parul pe mana sau pe ceafa inainte de a da click, si nici sa nu va simtiti “de partea asta a muntilor” pentru ca nefericitu’ ala de arbitru, negru’n gura, pare ca vorbeste in “romana ardeleneasco-olteneasca enervanta”.

Ascultati de vreo doua ori daca vi se pare “rasist” din prima, mai incercati odata, nu are nici o tonalitate in voce precum ar insista pe un anumit cuvant.

Escroci cu alba-neagra la Colosseum: 3 români împreună cu 4 ”asociați”,  arestați de carabinieri la Roma - Gazeta Românească Italia

E clar, ca la “alba – neagra” fiecare vede ce vrea (in functie de partea cui e)

  • gibutanu’ ala de “turc” (camerunez parca, pana mai ieri) a sarit mai mai sa ii rupa gatu’ romanului, ca a auzit el “negro”; de fapt, a sarit de cur in sus pentru ca era cat pe ce sa primeasca cartonas rosu
  • iar bolovanu’ de romanas, credea ca “negru” e cuvant romanesc 🙂 , si l-a cam durut in cur daca aud si altii, ca la cursul de “albitru'” nu-i zice sa puna pauza intre cuvinte si nici examen de …dicție nu trebuie sa dea

Dar totusi, de ce nu sunt asa de multi cei care nu aud cat de clar zice romanasu …

Ăla‘n negru de’acolo, nu se poate asa ceva, mergi si identifica’l, ăla‘n negru

E mai cool sa te declari “consternat”? Sau sa fraternizezi cu “victima”? Sau sa ignori evidentele doar ca sa “faci audienta”? Sau doar sa imprumuti ce zic cei multi.

Arbitru vorbeste cum a invatat si el la scoala primara de pe ulita, fara sa faca pauza intre cuvinte, legandu-le ca orice scuipat de roman smecher, ce a trecut si el bacu’ (eventual) si a facut o postliceala de arbitru’.

Considerand accentul lui, pare de prin Ardeal de undeva (poate chiar din Alba/Hunedoara/Arad, care tocmai au votat cu AUR la greu), astia au trait toata viata lor (indiscutabil mai mult decat “regățenii”) cu tot felul de multinationalisme d-astea in jurul lor, timp in care era normal sa se numeasca intre ei

  • bai romane!
  • bai tigane! bai “blondule”!
  • bai ungure!
  • bah neamtule/fritz!
  • bah ițik!

late edit: pare a fi Oltean, chiar si la olteni e plin de …rudari si alte neamuri, la care isi amenintau copiii, de mici, ca o sa ii da (“la tigani”) daca nu sunt cuminti

Evident, una este limbajul de pe ulita, si altul ar trebui sa fie cel folosit in meserie.

Si este si mai clar, ca Educatia timpurie trebuie sa ajute in directia in care omul sa nu mai sublinieze diferenta de rasa, culoare, nationalitate, sex, religie, etc. astfel incat cand omul adult, incearca o identificare a persoanei sa nu foloseasca cu precadere, chiar si involuntar, aceste diferente, ci altele (care nu sunt considerate ofensatorii, inca).

Dar, oricat de analfabet si posibil necontrolat ar fi acel arbitru, mi se pare foarte clar ca nu l-a facut “negrotei” pe “ala in negru de acolo”. Daca avea vreo intentie sa il jigneasca, ar fi accentuat acel cuvant, dar propozitia este cursiva, este ca o indicatie cat mai clara pentru arbitru ca sa il amendeze pe ala care trebuie, nu pe altul. Daca “ala de acolo” era tigan, si se intampla la fel, ar fi sarit de cur la fel de afectat, sau macar un “turc” mai n…brunet? Dar daca intre ei arbitrii ar fi incercat ceva tot asa de distinctiv dar cu un neuron in plus, gen “harap alb, de acolo” ca sa il identifice mai bine, ar fi fost tot rasism? (macar nu ar fi folosit cuvantul ala atat de international, iar meciul ar fi continuat)

Asa ca, nu vi se pare deloc extraordinar modul in care “ala de acolo”, asa zisul “negrotei”, ii sare la gat romanasului, mai mai sa ii taie capu’ cu “macheta”, doar ca a auzit el “negro” !?!

Asta este clar agresiune fizica, si foarte exagerata (nu e vreun blat la mijloc cumva?).

Deh, o fi reactionat si el precum poate ca a vazut si cum a crescut pe bataturile din Cameroon, inainte sa vina sa dea lectii de “rasism” si sa creeze “situatii” in Europa, dupa ce tot el era cel cu gura mare de urma sa fie sanctionat, pe drept.

Considerand ca acum gibutanu’ este ..turc, poate ca a preluat din noua educatie, le invadam apele teritoriale, le sugem petrolul, le bombardam nagorno-karabhu’, le omoram niste sirieni, dar nu le …zicem “ala’n negru”.

Aceasta situatie pare o dovada clara de …lipsa de Educatie (radacinile “traditionale” ale arbitrului si “victimei”), si de lipsa de Civilizatie (reactia asa zise’i “victima”).

Panarama asta de “victima”, poate ca a fost un fotbalist de doi lei si tot la fel ce-o fi si acum, ceva nesemnificativ, dar, altceva este mult mai clar, si anume ca are un viitor stralucit de …politician! Nu are nici un fel de verticalitate, este precum lupul care striga “lupul”, reactioneaza precum face orice panarama jegoasa de politician retard!

Si te mai miri de ce nu se poate face o alianta de uniune nationala

  • aia care se declara nationalisti si unionisti …nu vor sa se uneasca in interesul tarii cu nici un partid romanesc
  • iar ailalti care au “castigat”, si nu au majoritatea, tin o retorica retarda care sa le asigure izolarea (vorbesc precum niste sindicalisti de mana a doua, nemajoritari, dar care zic ca “negociaza”, prin aberare)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.