Civilizatie: Otopeni – Berceni …3 ore

1) Istoric

2020 Decembrie 13: avem tren functional de la Gara de Nord pana la Aeroport Otopeni, cele 20-30 de minute ar trebui sa inlocuiasca cele o ora si 15 minute pana la Victoriei

2019 Noiembrie 20: au inceput lucrarile la trenul dintre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni

2) Articol (2018 Decembrie 08)

Am primit pentru publicare urmatorul articol, merita citit …

A tot pus lumea ca faci de la metrou la Berceni cat faci din Italia cu avionul. Dar, hai sa vedem cum stam fata de …Nordul Europei !!!

Raspuns ..stam bine, ca fratii, 50%-50%

 • Finlanda – Romania (Otopeni): 3 ore
 • Ilfov (Otopeni) – Ilfov (Berceni): …3 ore

:))))))))

Faci de la Otopeni in Berceni, ca din Finlanda in Romania

Sa ne imaginam ca maine este un meci de fotbal Euro 2020, si vin “deodata” vreo …4 avioane, in minunea noastra de Aeroport Otopeni

1) Zborul cu Tarom

Sa speram ca va fi o companie preferata pentru zborurile in tara. Nu ar fi motive sa nu fie daca elemente minore de genul celor de mai jos se rezolva

 • la plecare/checkin, Tarom nu este afisat pe ecranele ghiseelor, macar asa de mandrie sa apara
 • in avion, tapiteriile de scaun sunt prastie, simti ca stai cu o  buca pe scaun si alta in …gaura, iti trebuie o haina sub fund sa nu stai 3 ore intr-o …buca
 • ai “wifi” dar pe la 30% din film ti se opreste, si nici nu mai reusesti sa te reconectezi
 • ceri cafea, primesti …apa in pahar cu plic de nes, vezi ca altii cer ceai si le da dintr-o carafa, ceri si tu ceai (ca nu vrei nes), si ce crezi …iti da plic de ceai si apa fierbinte in pahar, nu mai insisti sa crezi ca poate au cafea “la carafa” 🙂
 • d-astea …

2) Ajungi in Aeroport Otopeni

Crezi ca au aterizat 4/patru avioane, deodata, nu de alta dar cele 4-5 ghisee de “verificare pasapoarte” nu fac fata, asa ca stai vreo 20-30 de minute, ca in autobuz, asa de plin este acel hol, sau ce mama lui este. Nici la WC nu poti ajunge.

Este un semn ca Romania te va trata precum un …cacat, te simti “acasa” deja.

Bine ca dau drumul pe la “diplomati/oameni cu dizabilitati”, sunt unul langa altul aceste ghisee, foarte usor sa ii confunzi :), deci sa le fie mai usor la triere.

In drum spre bagaje intri la WC, 5 min, suficient sa-ti intoarca matele pe dos, pisat peste tot pe colacul de WC si pe jos, macar cu piciorul putea sa ridice colacul inainte, apoi observi de ce nu era ridicat …nu statea ridicat, insisti de vreo 4 ori pana iti iese, apoi insisti sa fii educat sa tragi apa, butoanele sunt infecte si ele, dar …presezi cu exteriorul mainii.

Ai stat doar 5 min, timp suficient sa nu-ti mai gasesti bagajul pe banda (avem doar 4 benzi amarate), vezi un carut ce se tot invarte pe banda, si stii sigur ca a venit cu acelasi avion, dar al tau …nimic, stai vreo 20-30 min si aici, pana te gandesti sa mergi spre bagaje pierdute, dar iti mai arunci o privire spre banda si ce vezi, un maldar de bagaje aruncate langa banda, e si al tau pe acolo, erau pe partea celalata a benzii, aruncate.

Iesi “victorios” din “terminal”, singurul pe care il avem, la o tara de 20 milioane oameni, cand altii au 5 terminale in Capitala tarii lor, tara civilizata ce are … tot atatia oameni cat are in Romania …doar Capitala noastra.

3) Transportul spre oras

Evident ca nu sunt taxiuri la tonomat, stai si tu vreo 20-30 minute, poate – poate, dar de aia merge coada (pe 4-5 benzi) asa de greu, pt. ca …nu sunt taxiuri la tonomat, asa ca nu vrei sa fii jegmanit de aia scumpi si ciudati de afara (care si ai sunt lipsa), si , dupa ce incerci fara succes …Clever, mergi sa iti incerci norocul cu Autobuzul … o alegere fara intoarcere :).

Tragi de bagaj, haca-haca, pe scari, pt. ca din tonele de semne alandala, nu este clar pe unde este coborarea fara scari, spre Bus, si nici vreun lift ceva. Ajungi in statie, urmand semnele, evident ca ultimul semn arata spre un perete si o usa pe care era un semn …interzis, dar vezi si tu ca trebuie sa iesi afara, ce naiba, “doar nu esti prost, ca toti occidentalii, sa ti se zica mura’n gura, ia mai da-te dracu’“.

Iesi din aeroport …dupa 40 de minute (ai aglomerat pana atunci).

3.1 Autobuzul

In statie, vezi un tonomat de bilete, dar nu merge, asa ca intrebi pe …o straina si aia iti arata ca in spate e o toneta comunista, la care poti sa cumperi cu cardul un card STB.

Vine autobuzul, evident ca nu dupa program, si nici vreo aplicatie nu ai sa stii cand vine. Fiind cu calmul nordic in vene, nici nu observi cum s-a umplut autobuzul jumatate deja, si tu abia ti-ai ridicat bagajul …de vreo 2-3 ori pt. ca tot erai impins :), iti lasi bagajul pe hol in fata usii, mai era unu cu un bagaj asa ca abia mai era loc in fata taxatorului. Evident ca cineva statea cu bagajele pe scaun asa ca din trei scaune trei oameni stau pe 2.5, iar stai cu o buca pe scaun si una …cum poti si tu, ca doar nu e taxi …”al dreacu de prost, unde te crezi!?

Crezi ca ajungi rapid la …vreun metrou ceva, visand la un express pe linie dedicata pana in Berceni :))), te trezesti rapid cand se deschid usile si …se mai umple si putinul de gol ramas. Ei da si abia acum incepe fericirea.

Tu bine ca stai jos, dar bagajul ti se balangane, bine ca se sprijina unii de el, asa ca tu nu trebuie sa ai grija decat de buca si picioarele care iti amortesc, si de ala din dreapta care sta ca porcu cracanat si se uita tot el ciudat ca …te atingi de el :))), pana la urma atingerea face minuni, simti cum nesimtirea iti mai dezmorteste picioarele.

Ajungi la Victoriei dupa …1 ora si 15 minute!

3.2 Metroul

Bine ca ne-au dat bani europenii sa facem lifturi, mare lucru cand ai bagaj, este foarte aglomerat, pe la 17-18, te strecori si tu in spatele metroului, unde crezi ca gasesti loc “la perete”, tu nu gasesti, dar macar bagajul il poti sprijini de usa “soferului”.

Ajungi la Piata Sudului dupa ..30 min!

3.3 Autobu…da de Berceni

Iar incerci sa prinzi vreun taxi, toti sunt ocupati, sau nu se uita la tine spre Berceni decat daca le dai bani sa le iasa seara (pe nas). Incerci si cu Clever …nimic! Asa ca mergi la Autobuz.

Vezi ca sta o duba la vanat pe partea cealalta, ramai “puternic in frig”, si astepti STBul, dupa 5 minute vine si a doua duba …vezi ca toti se urca si esti cam singurul “semet in frig” asa ca urci si tu, cu toate ca “simti ca vine si STBul”, stii doar ca soferul STB are aranjamente cu dubarii sa ii lase inainte sa culeaga tot ce gasesc. Si ti se adevereste, te intersectezi cu STB 418 la Aparatori.

Ajungi in comuna Berceni dupa …30-45 min!

3.4 Spre casa

Chiar daca nu stai chiar in mijlocul campului tot trebuie sa vina cineva dupa tine, pt. ca nu poti sa tragi de bagaje

 • nu ai nici drum asfaltat
 • nici trotuare
 • ci doar baltoace, pietris si gropi la fiecare pas

Pe final ce faci 

 • vezi ca, din hotel de tara nordica pana la Otopeni, ai facut tot la fel cat intre doua puncte din Ilfov (Otopeni – Berceni, trecand, in linie dreapta, prin Bucuresti)
 • ..iti juri
  • ca data viitoare mergi cu Uber!?
  • si ca in viata urmatoare, emigrezi!!
  • ca te muti la vreun apartament, vinzi si eventual iti faci o casa de vacanta (in alta viata)
  • ca sa mai salvezi o ora pierduta in mizeria asta de trafic
 • si visezi …
  • la un Aeroport mai mare, macar inca un terminal (dar si solutii de preluare trafic, nu sa zaca lumea 40 min aiurea prin Aeroport)
  • la un pret fix de transfer taxi la/de la Aeroport – Centru
  • la un Aeroport cu tren/metrou direct
  • la un Aeroport cu un bus dedicat, cu loc de bagaje si o banda dedicata autobuze pana la un metrou macar
  • la un Metrou mai putin aglomerat
  • la niste Autobuze despre care sa stii exact cand vin
  • la niste Autobuze, fara paduchii de dubari pe ele
  • la niste Park&Ride gratis, sau cu preturi modice (nu ca la Aeroport)
  • la o Centura Feroviara functionala (sa iei trenul de Berceni direct din Aeroport Otopeni)
  • la niste cartiere ilfoviene in care se fac intai canalizarea / drumul si apoi casele
  • la infrastructura si transport in comun civilizate si gandite, astfel incat sa nu iti doresti Taxiul/Uberul sau alte forme de transport “de lux”
 • si da
  • concluzii retarde de genul “nu este profitabil” nu isi au locul acolo unde se doreste …CIVILIZATIE
  • vrei CIVILIZATIE …platesti, TAXE! …NU le furi!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.